The King's Speech. Despre regalitate -Laurentiu-Guran.ro

The King’s Speech. Despre regalitate

Am vazut si eu The King’s Speech. Un film exceptional, o poveste miscatoare, un joc actoricesc minunat. Nu stiu daca as fi scris despre film insa daca nu gaseam postul asta. Nu imi doresc sa intru intr-o polemica cu Tudor, e un om pe care il apreciez si caruia ii respect activitatea, realizarile si opiniile. Numai ca de data asta, imi pare rau dar nu pot fi de acord cu el.
Gustul pe care mi l-a lasat acest film este fix opus de cel al lui Tudor vis-a-vis de regalitate. In momentul in care s-a incheiat filmul, exact la asta m-am dus cu gandul: ce idiotenie mai mare pe pamantul asta decat treaba asta cu regalitatea si cu trimisul lui Dumnezeu pe pamant. Imi pare rau dar nu pot sa fiu de acord cu asta. Cine si ce ii da dreptul unui om sa se nasca rege? De ce regalitatea este un drept care se transmite de-a lungul generatiilor si de ce un om trebuie prin nastere sa aiba dreptul dar si datoria de a fi rege? Acest trebuie a lasat de-a lungul istoriei multe erori … Da, Tudor, ai dreptate, tara asta a fost condusa in ultima jumatate de secol de toate ciudateniile pamantului. Sa nu uitam insa ca Romania a avut dictatura si pe vremea lui Carol al II-lea – o “eroare” a sistemului monarhic. Iar astfel de “erori” sa tot gasim prin veacurile dominate de monarhi.
Cat priveste prezentul, e trist, intr-adevar. Sa nu uitam ca si pentru cei dinaintea noastra prezentul (lor) a fost poate la fel de trist. Iar politica (romaneasca si nu numai) a fost doar o curva… si-atat. O curva ce-a slujit intotdeauna intereselor celor puternici… si atat. Si altii, mai mari decat noi, au scris despre prezentul lor:
Cum nu vii tu, Tepes doamne, ca punând mâna pe ei,
Sa-i împarti în doua cete: în smintiti si în misei,
Si în doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni,
Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni!

Eu zic sa zambim. Ca asta e ce tine doar de noi.

Daca ti-a placut acest articol aboneaza-te prin mail!

Similar Posts:

Comments

Laurentiu-Guran.ro

Tags: , ,

No Comments

Leave a Reply

EnterClick.ro - Generator trafic web